Resan mot färdig bok

I våras fick barnen på Fritidsklubben lyssna till Angelicas senaste bok För lagets bästa. Boken var då endast en utskrift från en textfil. Det fanns inget omslag. Inte ens titeln var bestämd.
Men allteftersom tiden gick bestämdes titel, förlaget tog fram förslag på omslag. Barnen fick se alla omslagsförslagen och säga vilket de tyckte var finast och varför. Och så en dag efter sommaren så fanns plötsligt boken på riktigt och Fritidsklubben och vi bestämde oss för att ordna en releasefest för boken. Givetvis skulle alla barn som är inskrivna på klubben få ett eget, signerat exemplar.

Lagom till läslovet gick festen av stapeln. Frågan är om det någonsin har ordnats en finare releasefest! Det var röd matta, popcorn, tårta, serpentiner och ballonger. Och ingen kunde missa vilken bok som firades!

Efter att Angelica hade berättat om boken och läst första kapitlet så blev det signering.
Allt som allt var det en jättefin eftermiddag som verkligen värmde inombords.

Läs, Berätta, Skriv! hade uppehåll på läslovet och när vi träffade barnen nästa gång så visade det sig att nästan alla barn hade antingen läst ut boken eller åtminstone var halvvägs igenom.
Vi fick höra att ett barn hade blivit så glad över att hen hade fått en bok att hen ringde hem till sin mamma bara för att få berätta att idag hade alla barn på fritids fått varsin bok.
”Jag läste ut min bok på en gång”, sa ett annat barn. ”Den var jättebra.”
”Jag har läst femtio sidor nu”, sa en annan. ”Jag gillar Adam bäst, för han är bäst på fotboll.”

Vår slutsats är att det finns något viktigt och betydelsefullt i att äga en bok. Att det leder till att man faktiskt förr eller senare läser.
Vi tror också att det är betydelsefullt när barnen får träffa och lära känna författaren som har skrivit boken.
Vi tror också att barn tycker om att läsa, men att det kan behövas en puff i den riktningen för att de ska hitta till läsningen, särskilt om man kommer från ett hem där böcker inte finns och läsning inte är något man ägnar sig åt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
<span>%d</span> bloggare gillar detta: