Sommarlov

Skolåret är slut och efter den märkligaste vårtermin som de flesta av oss någonsin har upplevt, är det dags för ett välförtjänt sommarlov. Även Läs, Berätta, Skriv! tar nu sommarlov för att köra igång igen vid skolstarten i augusti.
   Pandemin vände verkligen upp och ner på livet. Ett tag var vi oroliga för att fritidsklubben skulle tvingas stänga men som tur var fick skolor och fritidsklubbar hålla öppet. Det är många som har kritiserat beslutet att hålla skolor öppna, men innan man gör det ska man komma ihåg att för många barn är skola och fritidsverksamhet en trygg plats att vara på. (Och nej, sjuka barn ska förstås inte gå till vare sig skola eller fritids.) Ett tag var det förstås få barn på plats på grund av sjukdom, men ju längre våren gick desto fler barn kom tillbaka. Och alla var noga med att tvätta händerna och hålla avstånd.
   Bortsett från pandemin så har vi haft en fantastisk första termin med Läs, Berätta, Skriv! Vi har varit på plats varje fredag för att läsa högt för barnen. I början knorrades det en del. ”Varför ska vi behöva lyssna på högläsning? Läsning är tråkigt!” Men allt eftersom tiden gick blev läsningen till en efterlängtad aktivitet.
   Men vi har inte bara läst för barnen. Vi har också spelat pingis, kort, flätat hår och ritat sagor.

Läs, Berätta, Skriv! består av två delar. Högläsning var en del av projektet. Den andra delen var att jag (Angelica) skulle skriva en kapitelbok om barn som bor i ett område som Bäckby. Det har jag skrivit om tidigare här på bloggen. Jag gjorde massor av research. Började skriva. Slutade skriva. Började skriva igen. Och slutade skriva igen.
Jag hamnade hela tiden fel i det jag ville berätta.
   Det var inte förrän orden ”trygg plats” dök upp i mitt huvud, som det började falla på plats. Orden ”trygg plats” var det en av pojkarna som använde när han skulle beskriva för mig vad fritidsklubben betyder för honom. Och plötsligt blev allt självklart. Berättelserna skulle kretsa kring fritidsklubben. Jag skrev en första berättelse som jag kallar för ”Rött kort”. Den läste jag högt för en liten grupp barn på klubben. De älskade den! Nästa berättelse jag skrev heter ”Stängd dörr” och den är helt inspirerad av ett samtal jag hade med ett av barnen efter att vi hade läst ”Rött kort” tillsammans. Barnet sa: ”Det här vill jag att du skriver en berättelse om”. Och det har jag nu gjort.

Min förhoppning är nu att ett förlag kommer att vilja ge ut dessa berättelser som ett gäng lättlästa böcker i en serie. ”Rött kort” är redigerad och inskickad till några förlag. Nu är det bara att vänta på svar. Håll tummarna för att det blir ett positivt sådant.

Tillbaka till sommaravslutningen. Givetvis hade vi en sådan med Läs, Berätta, Skriv! Tina, som jobbar på fritidsklubben bakade ett gäng fantastiska tårtor. Och eftersom det var i samband med nationaldagen så smyckades klubben i blått och gult! Alla barnen fick varsin sommarpresent: ett bokpaket med två böcker. Min senaste bok: Det brinner, Chamir och även Emma Asklings Kompisar online. Vi hoppas att med det bokpaketet kunna inspirera barnen till läsning under sommaren.  

Om ni vill får ni gärna följa oss på instagram. Vi heter @lasberattaskriv. Där finns bilder från avslutningen.

Glad sommar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en ny webbplats på WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: