Att bygga en värld

I ett liv innan covid-19, närmare bestämt den 6 mars i år, deltog jag (Angelica) i den första kursdagen på en skrivarkurs för författaren Monika Fagerholm. Målet med kursen är att vi deltagare ska få lära oss att arbeta efter hennes ”mosaikmetod”, som enkelt uttryckt handlar om att genom fragment bygga upp en litterär värld till en mosaik. Vidare så ska man inte börja själva skrivandet för tidigt utan först när man har tillräckligt mycket i sin värld. Eller för att citera Monika själv: ”Tänk inte text, tänk värld!”
Jag måste erkänna att skrivandet av ”Bäckbyboken” är svårare än jag trott. Kanske för att det är en värld jag inte känner till sedan tidigare och för att mina tidigare böcker har kommit till på ett annat sätt. Oftast är det en känsla eller en stämning som har triggat igång något i mig och sedan har jag byggt vidare därifrån.
Kanske är det just därför som mosaikmetoden fungerar så bra för min Bäckbybok.
Jag samlar alltså fragment. Vid första anblick kan de te sig slumpmässiga, jag har ett fragment som heter pingis, ett annat som heter godishyllan på ICA och ett tredje som kallas för trångboddhet, och många många fler. Men jag märker att de tillsammans börjar bilda en enhet, en mosaik. Det känns lite som magi, men enligt Monika är det precis så som det ska vara.

Tillsammans med barnen har jag också tagit fram en spellista med deras favoritmusik. Detta för att jag ska komma i stämning när jag jobbar med världsbygget. Nyfiken på spellistan? Den hittar du här.

Kursen för Monika Fagerholm arrangeras av Region Västmanland för författare i Västmanland. Ett initiativ som jag är mycket tacksam över.

//Angelica Öhrn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en ny webbplats på WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: