Att våga tänka högt

Ibland är det bra att tänka högt. Eller kanske snarare att våga skriva några rader extra om det där man går och funderar på. Fast mottagaren är någon du inte känner.
Det var precis så som Läs, Berätta, Skriv! kom till.
Hösten 2019 anordnade SAKUM (Samhälle, Kultur, Människa) tillsammans med Röda korset och Västerås folkhögskola en närodlad kulturdag i Bäckby, Västerås med fokus på böcker för barn och unga.
Jag (Angelica) tackade ja till inbjudan som kom från Irja Holtter på SAKUM, men istället för att bara svara ett enkelt ”ja, vad roligt”, så skrev jag några rader om ett bokprojekt som jag ville göra, men inte visste hur jag skulle komma vidare på.
Irja svarade: ”Ska vi göra något tillsammans?”
Vi bestämde träff och pratade om våra två idéer. Irja ville genomföra ett läsfrämjande projekt på Fritidsklubben i Bäckby. Jag ville skriva en kapitelbok som handlade om barn som bodde i ett område som Bäckby. Barn, som sällan ser sig själva representerade i litteraturen. Jag ville också lägga upp arbetet lite annorlunda än vad jag brukar, genom att även ha en referensgrupp bland barnen som skulle få vara med och testläsa och tycka till så att berättelsen skulle bli både värdig och trovärdig.
Vi skrev en ansökan och strax innan jul fick vi beskedet att Region Västmanland ville bidra med pengar till detta projekt.  

I januari träffade vi personalen på Fritidsklubben. Irja höll ett föredrag om vikten av läsning och hur den är i stort sett avgörande för ett barns ordförråd. Men om barn inte kan eller vill läsa själva av någon anledning, så fungerar högläsning precis lika bra för att öka barns ordförråd.
Veckan därpå träffade vi barnen för första gången och den första högläsningen genomfördes.

När det här blogginlägget skrivs, har vi varit igång i ungefär en månad och vi har lärt oss en hel del på vägen. I nästa inlägg, kommer vi att dela med oss av våra erfarenheter kring högläsning och hur vi tänker kring val av bok för högläsning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: